Cariile dentare: ce boli pot apărea dacă nu le tratezi

cariile dentare
Sursa foto: Pinterest.com

Cariile dentare afectează între 60 și 90% dintre copii. Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt și mai sumbre în cazul adulților – aproape 100% dintre adulți au carii dentare! De vină sunt alimentele dulci, băuturile carbogazoase, dar și igiena orală efectuată incorect.

Pe lângă durere și respirație urât mirositoare, cariile dentare pot avea și alte efecte, mult mai grave. Cercetările arată că anumite afecțiuni ar putea fi provocate sau agravate de prezența cariilor dentare. Iată ce boli ar putea apărea dacă nu tratezi cariile dentare!

Cariile dentare cresc riscul de infecții

Cariile dentare sunt cauza principală a pierderii dinților. Acest lucru poate predispune organismul la apariția infecțiilor, arată un studiu publicat în Journal of Periodontology.
Specialiștii avertizează că problemele dentare netratate pot cauza infecții la nivelul plămânilor sau chiar pneumonie. Bacteriile „adăpostite” în cariile dentare se pot răspândi cu ușurință în sânge, slăbind sistemul imunitar, potrivit America’s Pediatric Dentists.
Copiii sunt mult mai vulnerabili în fața bolilor, așa că este neapărat necesar să urmeze tratamentul recomandat de medicul dentist.

Cariile dentare amenință sănătatea inimii

Numeroase studii arată că placa bacteriană și cariile dentare sunt asociate cu un risc crscut de boli de inimă sau accident vascular cerebral. Bacteriile din gură sunt transportate prin fluxul sangvin și favorizează depunerea grăsimilor pe artere. Acest proces duce la apariția cheagurilor de sânge, care pot bloca circulația sangvină, provocând un infarct sau atac cerebral, scrie dentists4kids.com.

Cariile dentare și diabetul

Peste 350 de milioane de persoane suferă de diabet la nivel mondial, arată statisticile OMS. În America, unul din zece oameni este diagnosticat cu diabet. Surprinzător, cercetări recente indică o legătură între carii și apariția diabetului zaharat.

cariile dentare boli
Sursa foto: Pinterest.com

Potrivit experților, cariile și bolile gingivale pot cauza creșterea glicemiei, ceea ce favorizează apariția diabetului sau înrăutățirea simptomelor acestei maladii.

Vestea bună este că dantura sănătoasă, deci fără carii sau tartru, poate ajuta la un mai bun control al diabetului, arată datele American Dental Association.

Iată ce efecte are diabetul scăpat de sub control asupra danturii:

  • producție redusă de salivă, care duce la uscarea gurii și apariția cariilor dentare
  • gingiile se inflamează și sângerează
  • gustul alimentelor nu mai este perceput corect
  • rănile din cavitatea bucală se vindecă foarte greu
  • există riscul să apară infecții dentare
  • erupția dentară are loc mai devreme decât în mod normal

Cum pot fi prevenite cariile dentare

Cariile dentare nu sunt neapărat o cauză directă a apariției anumitor boli, însă pot constitui factori de risc în acest sens. În ciuda procentului descurajant de oameni care suferă de carii dentare, există speranțe: acestea pot fi prevenite!

Spălatul pe dinți de 2 ori pe zi, dimineața și seara, timp de cel puțin 2 minute, folosirea aței dentare și a apei de gură și alimentația corectă pot ține la distanță cariile dentare!

Evitarea alimentelor și băuturilor dulci este un pas esențial în prevenirea cariilor dentare. Zahărul din acestea „hrănesc” bacteriile din gură, care cresc semnificativ riscul de carii dentare. În plus, sucurile de fructe și cele acidulate, de tip cola, conțin cantități imense de zahăr și coloranți, care atacă smalțul dinților și pătează suprafața acestuia.

Alte alimente care ar trebui consumate cu moderație sunt cele cu mult amidon, cum ar fi biscuiții sau chipsurile. Acestea se pot strecura în spațiile interdentare, unde se lipesc de dinte și favorizează depunerea tartrului.

Desigur, cea mai eficientă cale de a preveni și trata cariile dentare este vizita la medicul dentist. Este indicată o consultație la fiecare 6 luni. Detartrajul periodic, igiena orală corectă și evitarea anumitor alimente și băuturi sunt cele mai bune măsuri pe care le poți lua pentru a te feri de cariile dentare și afecțiunile asociate.