Cancerul poate fi învins prin chimioterapia potențată de insulină

cancerul

Acest articol este despre speranța că o maladie groaznică precum cancerul ar putea fi învinsă. Dacă veți avea răbdare să citiți până la final, veți descoperi că sunt locuri, oameni, metode care pot aduce speranța în inimile de unde plecase de mult și lăsase o neputință înfiorătoare.

La jumătatea lunii ianuarie am vizitat Chemo Termia din Istanbul, un centru oncologic în care sunt tratați anual peste 1000 de pacienți. Știam că voi găsi acolo doi medici speciali: profesorul de oncologie Dr. Bülent Berkarda, fondatorul clinicii şi medicul specialist în oncologie, Mehmet Salih İyikesici.

Prof. Dr. Bülent Berkarda, primul oncolog turc, a studiat și dezvoltat timp de 40 de ani o metodă descoperită în anii 1970 de un medic mexican, anume introducerea insulinei în protocolul de chimioterapie. De 7 ani cei doi medici o folosesc la Chemo Termia, unde, în tot acest timp, au tratat peste 15.000 de cazuri, mai mult de jumătate dintre ei fiind în stadiile 3 și 4. Rata de succes? 80%.

„Noi scădem glicemia la o anumită valoare, apoi le dăm celulelor canceroase ce le place cel mai mult: glucoza.” doctorul Mehmet Salih İyikesici

Nici nu am intrat bine în centrul oncologic din Istanbul, că ne-a izbit un miros puternic de bulion. „Așa miroase un amestec de plante cu puternic efect detoxifiant pe care medicii îl prescriu pacienților care pleacă din clinică după cura de citostatice”, ne-a spus Alis Abdi, reprezentant al centrului oncologic în România. În drum spre cabinetul doctorului Mehmet Salih İyikesici, am putut vedea rapid, pe holuri, câțiva pacienți pe al căror chip se citea suferința luptei cu boala. Dar și o rază de speranță.

„Noi scădem glicemia la o anumită valoare, apoi le dăm celulelor canceroase ce le place cel mai mult: glucoza. Astfel, celulele tumorale devin mai sensibile și reușim să distrugem inclusiv celulele canceroase care dezvoltaseră rezistență la chimioterapie”, ne-a spus medicul turc care ne-a întrebat dacă vrem să fim martorii unui caz spectaculos.

În Anglia, fusese trimisă acasă, pentru că i se spusese că medicina nu îi mai poate fi de folos.

În biroul doctorului Mehmet Salih İyikesici suprapopulat cu jurnaliștii români, a intrat Joanna, o pacientă de 57 de ani din Anglia, însoțită de o prietenă. Din cauza unui cancer de sân agresiv, i-au fost afectate grav ficatul și plămânii. În Anglia, fusese trimisă acasă, pentru că i se spusese că medicina nu îi mai poate fi de folos. Atunci când a venit în Turcia era extrem de slăbită și lipsită de orice speranță. I s-a recomandat chiar să vină neapărat însoțită, pentru că starea ei era foarte gravă.

Acolo unde medicii englezi renunțaseră, cei doi medici din Turcia au vrut să încerce. Iar acum urmau să îi arate rezultatele RMN-ului realizat după 3 luni de tratament. Mai întâi, medical Mehmet Salih İyikesici ne-a arătat niște imagini dinainte de tratament în care chiar și un necunoscător putea vedea zone masive de culoare închisă pe plămâni și ficat. Și, apoi, surpriza care ne-a emoționat pe toți cei prezenți.

Joanna și prietena ei, în timp ce aflau veștile senzaționale

„Sincer, nu cred că mi se întâmplă mie asta! Nicio celulă nu mai este activă. Doamne! Este dincolo de așteptările mele.” Joanna, 57 de ani, Anglia

Medicul ne-a arătat RMN-ul recent în care toate acele pete de culoare închisă dispăruseră. „Joanna a răspuns foarte bine la terapia noastră integrativă formată din chimioterapie potențată cu insulină, oxigen hiperbaric, hipertermie și dieta ketogenică”, ne-a spus zâmbind Mehmet Salih İyikesici. „Sincer, nu cred că mi se întâmplă mie asta! Nicio celulă nu mai este activă. Doamne! Este dincolo de așteptările mele.” Așa a reacționat cea care, practic, în acele momente, primea o nouă șansă la viață. Ne-a povestit că în cele 3 luni, primul lucru pe care l-a simțit a fost o îmbunătățire a calității vieții. A avut mai multă energie. Norii groși ai depresiei crunte se risipiseră și simțea, după multă vreme, un dram de speranță.

Medicul Mehmet Salih İyikesici arătându-ne dispariția tumorilor

„Acesta este avantajul major al chimioterapiei potențate de insulină față de chimioterapia clasică: medicamentele chimioterapeutice pot fi utilizate în doze mult mai mici. Chimioterapia potențată de insulină vizează mai selectiv celulele canceroase și afectează un număr mic de celule normale. Din acest motiv, pacienții nu se plâng de efectele secundare observate la chimioterapia clasică, cum ar fi foliculii piloni, vărsăturile, oboseală și depresia. În plus, calitatea vieții pacientului este crescută în mod simțitor”, ne-a mărturisit Mehmet Salih İyikesici.

Nu are rost să vă spun despre emoția pe care am simțit-o cei care am fost de față. Pentru un om care și-a făcut deja zeci de scenarii despre propria moarte, care începuse să își încheie socotelile cu această lume, asta după ce și-a strigat neputința nopți de-a rândul, speranța că moartea mai poate să aștepte este copleșitoare. În acel birou din centrul Istanbulului au curs multe lacrimi de fericire și recunoștință.

Alături de medicul Mehmet Salih İyikesici

Viața este frumoasă! Și e minunat când reușim să o prețuim fără securea unei boli incurabile deasupra capului.