Beneficiile extraordinare ale florilor de soc!

Bianca Poptean - ceai de soc
Sursa: Google

Te-ai gândit vreodată că simplele flori de soc, infuzate, au o serie de beneficii uluitoare pentru sănătatea ta? De la uzul extern până la cel intern, florile de soc nu încetează să uimească prin efectele sale pozitive – proprietăţi laxative, sudorifice, antiinflamatoare şi dezinfectante, toate acestea şi multe altele, vei găsi prezentate aici.

Ceaiul de soc este cunoscut pentru proprietăţile sale antioxidante, scăderea nivelului de colesterol, îmbunătăţirea vederii, stimularea sistemului imunitar, îmbunătăţirea sănătăţii inimii şi pentru tuse, răceli, gripă, infecţii bacteriene, virale şi amigdalită. Ceaiul de soc a fost folosit pentru a trata epidemia de gripă din Panama în anul 1995.

Bioflavonoide şi alte proteine din sucul acestuia distrug virusurile, răcelile şi gripa care au capacitatea de a infecta celula. Persoanele cu gripă care au consumat ceai de soc au raportat simptome mai puţin severe, vindecându-se mult mai rapid faţă de persoanele care nu au consumat.

Florile de soc conţin pigmenţi organici, tanin, aminoacizi, carotenoide, flavonoide, zahăr, rutin, acid viburnic, vitaminele A şi B şi o cantitate mare de vitamina C. Ele sunt, de asemenea, un uşor laxativ, un diuretic, şi au proprietăţi sudorifice. Flavonoizii, inclusiv quercetina, se consideră că reprezintă acţiunile terapeutice ale florilor de soc şi fructelor de pădure. In conformitate cu ultimele studii, aceste flavonoide includ antociani, care sunt antioxidanţi puternici şi care protejează celulele împotriva deteriorării.

În Israel, studiile realizate la Laboratorul de Oncologie Hasassah au stabilit faptul că socul stimulează sistemul imunitar al organismului şi este benefic în tratarea cancerului şi a pacienţilor suferinzi de SIDA. Gama larga de beneficii medicale (de la gripă şi răceală, la astm, diabet zaharat şi pierderea în greutate) se datorează, probabil, consolidării sistemului imunitar al fiecărui individ.

La Centrul de Cercetare Bundesforschungsanstalt pentru produse alimentare din Karlsruhe, Germania, oamenii de ştiinţă care au efectuat studii asupra socul au arătat faptul că antocianii pot spori funcţiile imune prin stimularea producerii de citokine. Aceste proteine unice acţionează ca mesageri în sistemul imunitar pentru a ajuta la reglarea răspunsului imun, contribuind astfel la apărarea organismul împotriva bolilor.

Studiile de la Universitatea din Graz, Austria, au constatat faptul că extractul din florile de soc reduce oxidarea lipoproteine cu densitate joasă (LDL). Oxidarea LDL ale colesterolului este implicată în aterogeneză, contribuind astfel la dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Cu toate acestea, ca urmare a uşoarelor sale proprietăţi laxative, ceaiul de soc nu este recomandat în cantităţi mari (decât în cazurile în care este cu adevărat nevoie). O jumătate de cană de ceai de soc/zi sau o cană/2 zile reprezintă doza benefică, afirmă oamenii de ştiinţă.

Articole redactat pentru CSID