Arsurile solare: de ce trebuie evitate și ce remedii te ajută

Arsurile solare căpătate în copilărie și adolescență pot crește cu până la 80% riscul de melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele.
Sursa foto: Unsplash.com

Arsurile solare căpătate în copilărie și adolescență pot crește cu până la 80% riscul de melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele.

Sigur, nu doar arsurile solare sunt de vină pentru apariția cancerului de piele. Bronzul căpătat la solar, istoricul medical, faptul că ești roșcată sau blondă ori anumite tratamente și afecțiuni sunt factori de risc ce pot contribui la instalarea acestui tip de cancer.

Potrivit datelor Asociației Americane de Dermatologie, cancerul de piele afectează unul din cinci americani!

Știu că gândul îți zboară la mare, la soare și la plaje cu nisip fin, dar oprește-te o clipă din visare și ia aminte ce spun medicii. Expunerea la razele puternice ale soarelui te poate îmbolnăvi grav. Cu soarele nu e de joacă!

Arsurile solare repetate cresc riscul de cancer

Chiar și o singură „repriză” de arsuri solare poate crește riscul de melanom. Pielea absoarbe ca un burete razele ultraviolete. Acestea, la rândul lor, se insinuează în celulele pielii și fac ravagii în materialul genetic, spune medicul dermatolog Martin Weinstock.

Pe termen scurt, asta se traduce în piele arsă de soare, mult iubitul bronz spre care tânjim vara. Însă, pe termen lung, acest atac al razelor ultraviolete are consecințe mult mai grave.

 

Chiar dacă soarele „nu te prinde” așa ușor și poate nici măcar nu ți se arde pielea, nu e cazul să te culci pe-o ureche. Același medic spune că, de fapt, nu neapărat arsurile solare sunt cele care cresc riscul de melanom, ci mai degrabă razele ultraviolete.

Cele 15 minute de expunere la soare trebuie respectate cu sfințenie. Ele îți asigură necesarul de vitamina D, care are o importanță majoră pentru menținerea sănătății. Dar de la 15 minute la ore în șir, eventual și în mijlocul zilei, când soarele arde puternic, e cale lungă.

Sursa foto: Pexels.com

Între orele 10:00 și 16:00, medicii ne sfătuiesc să evităm cu orice preț să ne expunem pielea la soarele arzător. Iar dacă nu avem încotro, să ne acoperim cât mai bine pielea cu haine subțiri, să purtăm pălării și ochelari de soare. Crema de protecție solară cu factor 30+ trebuie să fie de nelipsit, la fel ca sticla cu apă!

Citește și: 10 trucuri pentru un machiaj rezistent vara

Care sunt semnele cancerului de piele

Dacă prezinți unul sau mai multe dintre simptomele de mai jos, nu întârzia vizita la medicul dermatolog:

  • Pete pe piele de culoare roșie sau maronie
  • Alunițe sau excrescențe apărute după expunerea la soare
  • Modificări la nivelul alunițelor: schimbarea culorii, a formei sau a dimensiunii acestora, sângerările sau mâncărimile
Sursa foto: Pinterest.com

Remedii naturale pentru arsurile solare

Pentru ameliorarea senzației de arsură și mâncărime cauzată de arsurile solare, există câteva remedii care te pot ajuta.

Cea mai simplă metodă de a calma inflamația cauzată de arsurile solare este aplicarea de apă rece pe zona afectată. Sau, și mai bine, înotul. Așa împuști doi iepuri dintr-o lovitură! Dar ai face bine să eviți înotul în piscine tratate cu clor, pentru că acesta irită și mai mult pielea. Chiar dacă sună tentant, aplicarea pungilor cu gheață pe pielea arsă este contraindicată!

Un alt remediu eficient pentru arsurile solare? Compresele cu apă amestecată cu bicarbonat de sodiu și măștile cu fulgi de ovăz – acestea mențin umiditatea pielii și calmează iritațiile!

Pentru calmarea rapidă a senzației de arsură, aplică pe piele gel de aloe vera. Acesta este un remediu folosit de secole nu doar pentru tratarea arsurilor solare, ci și pentru afecțiunile digestive ori renale.

Sursa foto: Pixabay.com

Compresele cu ceai de mușețel sau cu oțet din vin pot fi, de asemenea, soluții pentru a scăpa de simptomele supărătoare. Nu uita și de hidratarea pielii! Folosește creme after-sun care calmează iritațiile, răcoresc pielea și previn descuamarea acesteia. Ai grijă ca acestea să nu conțină parfum sau coloranți, pentru că pot agrava simptomele.

Și, nu în ultimul rând, hidratează-te cu apă din belșug și poartă haine lejere, care lasă pielea să respire, confecționate din materiale naturale, cum ar fi bumbacul sau bambusul.

Creme care să te apere de arsurile solare

Cremele și loțiunile cu SPF nu ar trebui să îți lipsească din bagaj. Alege unele care să te protejeze și de razele UVB, dar și de cele UVA, și, neapărat SPF 50. Mie îmi plac variantele tip ulei, mai ales formulele care au și ingrediente care accelerează bronzul. Astfel, ești protejată suficient ( pentru că e SPF 50), deci nu riști să te arzi, dar te și bronzezi uniform. Eu folosesc acest ulei care intensifică bronzul, dar are și protecție SPF 50, de la Corpolibero, exclusiv Marionnaud.

Sau, dacă simt că am stat prea mult la soare, aplic o cremă după plajă, o cremă cu ingrediente hidratante și calmante, ca cea de la Solait, exclusiv Marionnaud.

Totuși, reține că cea mai simplă metodă de a trata arsurile solare este să… le eviți!