Alergii ciudate și soluții în cazul în care vă confruntați cu ele

alergii ciudate
Sursa foto: Pinterest.com

Am auzit cu toții de alergiile la polen, praf, păr de animale sau arahide, dar sunt și alergii ciudate, mai puțin cunoscute. O reacție alergică apare când corpul percepe greșit un lucru inofensiv ca fiind periculos, explică Kevin McGrath, medic și purtător de cuvânt al Colegiului american de Alergii, Astm și Imunologie.

Sistemul imunitar creează celule albe speciale, numite și anticorpi, pentru a se apăra în fața potențialelor pericole. Așa apar simptome ca umflături, prurit, rinită, ochi roșii sau respirație șuierătoare.

Citește și: Spirulina: 10 beneficii incredibile pentru sănătate și posibile reacții adverse

Oamenii se nasc cu o predispoziție genetică la alergii, dar oamenii de știință nu pot explica exact cum devii alergic la ceva anume. În timp ce unii alergeni sunt foarte întâlniți, alții sunt mai rari.

Iată o listă cu alergii ciudate întâlnite de medici și ce soluții există în cazul în care vă confruntați cu ele.

Alergii ciudate: alimente, produse și obiecte la care nu te-ai aștepta să fii alergică

Alergiile la bijuterii

Materialele ieftine, gablonțurile provoacă iritații și dermatită de contact. 17% dintre femei și 3% dintre bărbați au alergie la bijuteriile ce conțin nichel (cu precădere pierce-urile),  material care crește riscul suprasensibilizării.

„Rezolvați purtând bijuterii din argint sau aur”, spune dr. McGrath, deși el a întâlnit și alergii la aur, chiar dacă mai rar. „Când oamenii poartă mult aur și machiaj, chimicalele din machiaje interacționează cu aurul și cauzează diverse reacții ale pielii. Pentru această categorie, cea mai bună alegere este platina.”

Alergiile la tehnologie

Alergicii la metal pot avea probleme să folosească telefoane și tablete, întrucât conțin alergeni ca nichel și cobalt, care pot favoriza iritațiile și mâncărimile pe față, urechi, mâini, sau la nivelul ochilor.

Nasturi de metal

Din nou, este vorba de nichel. Evitați contactul pielii cu nasturii de metal.

Lâna

Lâna este un material care poate cauza mâncărimi, dar  poate favoriza și apariția alergiilor, ca urmare a folosirii unui agent de tratare cu potențial alergen – lanolina- care face ca lâna să fie mai moale. Lanolina e folosită și în cosmetice, la balsamuri de buze, șampoane sau unguente. Alergicii trebuie să o evite!

Te-ar putea interesa și: Simptome de răceală care ar putea masca afecțiuni grave

Mobila recondiționată

Piesele de mobilier vintage pot adăposti acarieni, mucegai sau diverși alergeni care pot provoca astm. Așadar, atenție la sursa mobilierului!

Detergenții

Unele ingrediente din detergenți pot da reacții alergice puternice! Aveți grijă să nu intre în contact direct cu pielea voastră și clătiți foarte bine rufele!

Ceaiul de mușețel

Unii pacienți sunt sensibili la plante medicinale, condimente sau uleiuri esențiale. Alergiile la ceaiul de mușețel apar în general la persoanele care au și febra fânului. Reacțiile sunt: mâncărimi, nas care curge, urticarie.

Produse raw și nuci

Unii alergici la polen pot suferi alergii ciudate și la mere, piersici, banane, pepene și roșii. Legume ca țelina, morcovii, ceapa și cartofii, alături de arahide și alune pot cauza și ele inflamații.

Prezervativ

Persoanele alergice la latex pot suferi iritații, dacă au de-a face cu prezervativele. Unii fac reacții severe, care le pun viața în pericol, șoc anafilactic, dificultăți la respirație și înghițire.

Produsele cosmetice care conțin agenți alergeni

Atenție mare la ingrediente! Dacă nu doriți probleme, alegeți produse cât mai naturale și faceți testul de alergie – puneți o cantitate mică într-o zonă delicată și așteptați până a doua zi.

Alte alergii ciudate la care să fiți atenți

Lista continuă cu următoarele produse cu potențial alergen, la care trebuie să fiți atenți:

 • Produse de curățenie
 • Cărțile care au mult praf între pagini
 • Plantele din casă
 • Animalele de pluș
 • Produsele din piele tratată
 • Sperma –se întâmplă rar, dar se poate! Tratamentul constă într-o desensibilizare (similară tratamentului intravenos antialergic)
 • Frig (apare urticaria)
 • Stimuli fizici – scărpinat, frecat, vibrație. Se tratează cu antihistaminice.
 • Lumina soarelui – roșeață, umflături, prurit
 • Băuturi alcoolice (alergie la anumite ingrediente din băuturi)
 • Alergia la praf
 • Alergia la carne – nu are tratament. De regulă, se evită cărnurile de porc, miel, vită și se pot consuma de pui sau curcan.
 • Alergia la diverse substanțe din produsele de unghii
 • Alergia la marijuana. Pot apărea simptome precum congestia nazală, ochii roșii, respirația șuierătoare sau tusea.
 • Alergia la pin
 • Alergia la clor. Evitați piscinele și înotați doar în apă sărată.
 • Alergia la dezumidificator. Dacă nu este bine curățat, vă va face mai mult rău.
 • Alergia la animale. Stați pe lângă câinii hipoalergenici, dar atenție, unele persoane sunt alergice chiar și la aceștia. Pudelii sunt cei mai siguri, cauzează alergii cel mai rar. Nu contează cât păr îi cade! Sursa alergiei nu este părul, ci proteinele din salivă, urină și glande.
 • Unele persoane sunt alergice la cerneală, chiar și henna poate cauza probleme.
 • Alergia la vopsea de păr. Astfel de alergii sunt rare, dar grave când apar! Aproape toate produsele de vopsire a părului abundă în chimicale. Un test de sensibilitate este obligatoriu pentru a evita problemele.

Sursa: health.com