Alergia la gluten ar putea fi vindecată cu un simplu vaccin

alergia la gluten
Sursa foto: medicalnewstoday.com

Un nou vaccin aflat acum în teste ar putea vindeca alergia la gluten. Boala celiacă, numită și alergie la gluten, afectează în prezent peste 3 milioane de americani, însă numărul acestora e posibil să fie chiar mai mare, pentru că simptomele sunt adesea ignorate sau puse pe seama altei probleme de sănătate.

Alergia la gluten nu beneficiază, momentan, de un tratament, în afară de eliminarea completă a alimentelor care conțin gluten din dietă. Odată cu apariția acestui vaccin, oamenii vor putea din nou să consume fără probleme gluten și vor evita reacțiile adverse apărute în urma ingestiei accidentale de produse care conțin această substanță.
Vaccinul Nexvax2 a trecut deja de testele inițiale de siguranță și în prezent sunt sub observație 150 de persoane care suferă de boala celiacă din Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă.

Alergia la gluten: simptome și complicații

Alergia la gluten sau boala celiacă este o afecțiune autoimună determinată de răspunsul exagerat al celulelor T (celulele imunitare) la proteina lipicioasă numită gluten din cereale precum grâul, secara sau orzul. Aceasta se manifestă prin simptome digestive acute, precum diaree, constipație, balonare, oboseală, scădere în greutate sau greață.

Însă răspunsul imun exagerat poate determina și apariția altor probleme de sănătate.

„Odată activate de gluten, celulele T pot deteriora și alte țesuturi, nu numai pe cele de la nivelul sistemului digestiv. Pielea și circulația sângelui pot avea de suferit, iar riscul de linfom este crescut”, a declarat pentru healthline.com medicul Tania Elliott, de la American College of Allergy, Asthma and Immunology.

De asemenea, boala celiacă poate crește riscul de osteoporoză, anemie sau cancer.

Spre deosebire de alergia la polen, alergia la gluten este de cele mai multe ori o afecțiune moștenită genetic. Până la 90% din persoanele afectate prezintă o mutație a genei HLA-DQ2.5, despre care se consideră că ar fi implicată în răspunsul imun la acțiunea glutenului.

Vaccinul care poate vindeca alergia la gluten

Boala celiacă și alte afecțiuni autoimune, precum diabetul de tip 1 sau artrita reumatoidă, ar putea fi vindecate cu ajutorul acestui nou vaccin, care este momentan în faza de studiu clinic.

Cercetătorii de la Royal Melbourne Hospital vor administra participanților la studiu, care prezintă anomalia genetică, două injecții pe săptămână, pe o perioadă de 4 luni, pentru a vedea dacă aceștia dezvoltă imunitate la produsele care conțin gluten. Vaccinul va „domoli” treptat reacția celulelor T responsabile de apariția inflamațiilor intestinale.

„Dacă vaccinul va trece de toate cele trei faze ale studiilor clinice, acesta va fi disponibil cel mai devreme la începutul anului 2023, după aprobarea FDA”, spun reprezentanții ImmusanT, cei care au dezvoltat acest vaccin.

Desensibilizarea celulelor T este similară procesului de toleranță la anumite alimente. Cu alte cuvinte, se introduc treptat în organism cantități mici din proteina respectivă, astfel încât corpul ajunge, într-un final, să o accepte.