Alege viata

Alege viata

Vino si tu la Conferinta Nationala de prevenire a Cancerului de col uterin

Voi participa si eu gratuit joi, 22 octombrie, la Conferinta Nationala de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, incepand cu ora 18:00, la Camera de Comerţ şi Industrie din Bucuresti si la Hotelul Ramada, in Iasi si Sibiu.
De ce sustin proiectul Alege Viata?
Dintr-un motiv personal. Pentru ca si eu am fost suspecta, la un moment dat, de aceasta boala infioratoare si stiu ce inseamna sa astepti rezultatul unei analize. Sau sa incerci sa descifrezi din mimica medicului care iti face o colposcopie informatii despre cat de grava este/sau nu este situatia ta. Stiu ce inseamna sa repeti analize, sa astepti rezultate, sa te plimbi pe holuri si sa iti evaluezi rapid viata, prioritatile si dorintele.
Pentru ca stiu ca o analiza de rutina face diferenta si ca o astfel de boala descoperita intr-o faza incipienta iti poate salva viata. Si cred ca oricine ar vrea sa poata alege viata, nu?
Si pentru ca la mortalitatea in Romania cauzata de cancerul de col uterin este alarmanta.
Daca in Europa statisticile arata ca mor zilnic 1,5 femei din cauza cancerului de col uterin, in Romania situatia este mult mai dramatica. Zilnic sunt diagnosticate noua femei, iar la fiecare patru ore, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin.Este o statistica mai mult decat ingrijoratoare, datorata in principal faptului ca simptomele cancerului de col uterin nu sunt intotdeauna evidente si, de cele mai multe ori, acesta ajunge sa fie diagnosticat intr-un stadiu mult prea avansat. De aceea, este foarte importanta testarea periodica, in vederea depistarii la timp a celulelor precanceroase.
Proiectul Alege viata urmareste informarea la un nivel ridicat cu privire la usurinta preventiei in ceea ce priveste virusul HPV si cancerul de col uterin in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani din Romania. Proiectul a fost lansat anul trecut, tot in luna octombrie, pe care am numit-o luna constientizarii si prevenirii cancerului de col uterin. Anul trecut am numarat 400 de participante la conferinta iar, la final de campanie 1000 de vouchere prin care femeile au beneficiat de consultatie gratuita si o reducere considerabila la screening, au ajuns la femeile din Bucuresti si din toate colturile tarii. Astfel, am reusit sa indeplinim scopul proiectului, schimband macar un pic statisticile Romaniei cu privire la victimele cancerului de col uterin.
 „Intrucat cancerul colului uterin are o lunga perioada de evolutie sub forma unor leziuni precursoare, depistarea şi tratarea acestor leziuni reprezinta o masura extrem de eficienta de prevenire a cancerului de col invaziv. Importanta preventiei este una semnificativa, atat pentru pacienta, deoarece vorbim despre o patologie potential letala, cat si pentru sistemul medical, evitandu-se astfel costuri suplimentare considerabile asociate tratamentului si urmaririi oncologice. Implicarea mea intr-o astfel de campanie vine din dorinta mea, in primul rand ca femeie, de a schimba ceva si porneste de la premisa ca un gest simplu si necostisitor poate evita o boala grava cu consecinte si mai grave pe toate planurile: personal, familial si socio-economic”, spune dna. doctor Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie.
Informatii complete despre cum se pot preveni toate aceste consecinte pot afla gratuit joi, 22 octombrie, in cadrul Conferintei Nationale de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Participantele sunt asteptate incepand cu ora 18:00, la Camera de Comerţ şi Industrie din Bucuresti si la Hotelul Ramada, in Iasi si Sibiu.
Accesul la Conferinta Nationala de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este gratuit si este oferit in baza completarii formularului de inscriere de pe www.alegeviata.com/inscrieri.
Foto:Teodor Magureanu