Cele mai frecvente afecțiuni ginecologice: simptome, tratament, prevenție

afecțiuni ginecologice
Sursa foto: Pinterest.com

Numeroase femei se confruntă cu afecțiuni ginecologice diverse, însă cele mai frecvente sunt, de departe, bolile cu transmitere sexuală, urmate îndeaproape de sindromul de ovare micropolichistice.

L-am întrebat pe dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie și colposcopie, care sunt cel mai des întâlnite afecțiuni ginecologice cu care se prezintă româncele la medic, cum se manifestă acestea, care este tratamentul ce trebuie urmat, dar și modalitățile prin care pot fi prevenite.

Citește și: Oboseala poate fi semnul unor afecțiuni grave. Nu o ignora!

Cele mai întâlnite afecțiuni ginecologice

„Nefiind vorba despre o statistică, am putea spune că unele dintre cele mai frecvente afecțiuni ginecologie sunt infecțiile genitale sau bolile cu transmitere sexuală. Vorbim aici despre candida, despre trichomonas, dar și despre infecții cu chlamydia, cu mycoplasma, care sunt ceva mai greu de vindecat și care pot să afecteze și fertilitatea unei femei. De asemenea, ovarele micropolichistice sunt o afecțiune des întâlnită printre femeile active, ea fiind cauzată de un dezechilibru hormonal. Cervicita este și ea o afecțiune des întâlnită din sfera ginecologică, care se caracterizează prin inflamarea cervixului. De asemenea, fibromul uterin, o tumoră benignă ce apare în uter, este o afecțiune comună”, spiune dr. Vythoulkas.

Afecțiuni ginecologice: simptome care ar trebui să te trimită la medic

Bolile cu transmitere sexuală – simptome: secreții vaginale urât mirositoare, mâncărimi vaginale, dureri în timpul actului sexual, senzație de arsură sau de durere la urinare, umflături, răni, iritații sau inflamații la nivelul organelor genitale etc.

Sindromul de ovare micropolichistice – simptome: ciclu menstrual neregulat sau absența menstruației, creștere în greutate, acnee, ten gras, mătreață, creșterea excesivă a părului corporal, îngroșarea vocii, depresie, infertilitate.

Cervicita (inflamația colului uterin) – simptome: secreții vaginale abundente, urât mirositoare, dureri în zona inferioară a abdomenului, spotting (secreții de culoare închisă între menstruații), dureri la urinare sau în timpul actului sexual.

Fibromul uterin – simptome: ciclu menstrual neregulat, sângerări menstruale abundente, durere puternică la menstruație, constipație, dureri de spate, balonare etc.

Cum se tratează aceste afecțiuni ginecologice

Tratamentul afecțiunilor ginecologice poate fi recomandat numai de medicul specialist și numai după un consult amănunțit.

Dr. Andreas Vythoulkas
Dr. Andreas Vythoulkas

„Dacă ne referim la BTS, acestea au fiecare câte un tratament specific local. Ce este bine de știut și de urmat în cazul lor este faptul că și partenerul trebuie să urmeze un tratament specific, iar până când analizele nu confirmă vindecarea, nu trebuie reluat contactul sexual neprotejat. În caz contrar, infecția este transmisă de la un partener la altul”, spune dr. Vythoulkas.

Pentru ovarele polichistice, primul pas care trebuie făcut este să vedem în ce stadiu se află. În unele cazuri, este recomandat repausul ovarian, care poate fi indus prin pilulele anticoncepționale, timp în care chisturile pot să dispară, mai ales dacă sunt cauzate, cum spuneam, de dezechilibre hormonale (cel mai frecvent). Dacă însă vorbim despre chisturi endometriozice, atunci acestea nu pot fi rezolvate decât prin intervenție chirurgicală.

Pentru cervicită există tratament local sau tratament chirurgical cu laserul – și aici depinde de cât de avansat este stadiul, pentru a vedea ce fel de tratament trebuie urmat.

În privința fibromului uterin – depinde mult de dimensiuni, de locul unde este plasat, de vârsta pacientei. „Există situații în care nu se urmează nicio conduită terapeutică, altele în care este necesară operația. Din nou, vorbim despre un tratament instituit de medicul specialist, numai în urma unui consult”, conchide dr. Vythoulkas.

Ce complicații apar dacă nu sunt tratate

„Cele mai multe dintre afecțiunile netratate pot duce la infertilitate. Așa este cazul BTS-urilor, al ovarelor polichistice. Cervicita poate avansa și poate să afecteze colul uterin și, în cele din urmă, să conducă tot la infertilitate. La fel, fibromul uterin, dacă va crește prea mult, se va impune operația de urgență. Dacă femeia de află la o vârstă fertilă, atunci fibromul uterin, în funcție de dimensiune și de locul unde este plasat, poate să ducă și el la infertilitate”, afirmă dr. Vythoulkas.

Cum pot fi prevenite aceste afecțiuni ginecologice

Pentru că cele mai multe afecțiuni sunt cauzate de dezechilibre hormonale, nu putem vorbi despre prevenție. Putem însă să vorbim despre utilitatea vizitei anuale la medicul specialist, care să depisteze aceste afecțiuni din timp și să instituie tratamentul corect cât mai repede. În principiu, BTS-urile pot fi prevenite, dacă avem un partener stabil, dacă utilizăm prezervativul atunci când există mai mult parteneri.