3 teste pentru sanatatea ta

3 teste pentru sanatatea ta

[nectar_dropcap color=”#ff4629″]E [/nectar_dropcap]u am incercat 3 teste care te ajuta sa depistezi problemele de sanatate inainte de a se transforma in boli.

Analize de sange, ecografii, radiografii, teste imagistice de tipul computerului tomograf sau al RMN-ului. Toate iti dau informatii despre o boala deja instalata. Dar te-ai gandit ca poti afla ce ai putea avea, inainte ca boala sa se manifeste?

Ar trebui sa citesti acest articol chiar daca faci parte din acea categorie de oameni care isi fac analizele de cateva ori pe an, fara sa ii doara nimic. Preventia, stim cu totii, este mult mai eficienta. Tocmai de aceea, am cautat sa vad daca exista si la noi teste ce iti pot spune cu ceva timp inainte daca exista riscul imbolnavirii vreunui organ, daca functia acestora este sau nu normala, daca nivelul substantelor necesare corpului este unul in limite normale sau daca am anumite predispozitii genetice. Iata cele 3 teste disponibile la ora actuala si in Romania.

EIS sau electroscanarea interstitiala

Este o testare cu un dispozitiv computerizat, electro-medical, dezvoltat de o echipa compusa din medici fizicieni, biologi si programatori americani. Aceasta testare este o analiza non-invaziva si rapida a parametrilor lichidului interstitial. {i eu, cu aceasta ocazie, am aflat ca acest lichid e ”mediul de viata” al celulelor, reprezinta mai mult de 16% din corpul uman (de 4 ori mai mult decat sistemul vascular) si este utilizat pentru examinare si screening functional (adica detectarea bolii inaintea aparitiei semnelor clinice).

Mi s-a parut foarte interesant ca starea in care se afla acest fluid din jurul unui organ reflecta direct activitatea celulara a organului respectiv. Modificarile fiziologice care se pot evidentia prin anomalii la nivelul fluidului interstitial (sau extracelular, cum mai e numit) apar inaintea modificarilor la nivel sanguin. Adica, atunci cand apar disfunctii la un organ, mai intai se vad in modificarile lichidul interstitial, si, ulterior, in analizele de sange. Ceea ce inseamna ca poti afla de aparitia unei boli inainte de instalarea ei efectiva.

Pe scurt, o poti preveni. Acest tip de tehnologie prin bioimpedanta electrica este foarte asemanatoare cu cea folosita la electroencefalograma sau electrocardiograma (diferenta e ca acestea ofera informatii legate doar de functionarea cerebrala sau cardiaca).

Cum functioneaza

Testarea dureaza 3 minute, timp in care ti se pun doi electrozi pe tampla, stai cu palmele si talpile goale pe doua placi metalice. Am vazut pe monitorul calculatorului tot procesul de scanare a diferitelor parti ale organismului, iar informatiile sunt prelucrate prin intermediul unui program care mi-a afisat apoi parametrii starii de sanatate.

Asa am aflat informatii despre: starea functionala a diferitelor organe evidentiind disfunctiile care ar putea fi asociate cu anumite boli, estimarea hormonala, nivelul pH-ului si al stresului oxidativ, detectarea tendintelor si a posibilitatilor de aparitie a unor afectiuni respiratorii, cardiovasculare, endocrine, imunologice, metabolice, digestive, neurologice, psihice, alimentatia si stilul de viata. Iar la final, medicul mi-a intocmit un plan cu suplimentele alimentare ce mi-ar fi de folos. Daca ar fi gasit probleme serioase, mi-ar fi recomandat niste investigatii suplimentare.

Pret: 150 lei, www.secom.ro

Testul BEV (Vincent’s Bio-Electronic Method)

In 1935, profesorul Vincent deschidea un nou drum in evaluarea clinica a starii de sanatate. Aceasta testare ajuta la detectarea precoce a oricarei boli (de la infectii bacteriene, alergii, anemii, diabet, probleme ale ficatului, pancreasului, sistemului cardiovascular pana la riscul aparitiei unui proces malign), dar si predispozitii genetice.

Cum functioneaza

Probele de urina, sange si saliva sunt analizate de o masinarie inteligenta ce determina ph-ul si nivelul stresului oxidativ. Acesti factori ofera informatii despre biochimia fiecarui individ, incluzand nivelul enzimelor, aminoacizilor sau hormonilor. PH-ul indica daca ai un sistem alcalin sau bazic, daca activitatea enzimatica este normala, daca digestia si absorbtia vitaminelor si mineralelor se realizeaza adecvat.

Valorile reducerii oxidative indica nivelul oxigenului din sange. Din cauza stresului, a lipsei exercitiilor fizice, aceste valori sunt, in general, sub nivelul celor normale. Iar daca raman scazute pentru o perioada indelungata, corpul este mai expus imbolnavirii. Toate aceste informatii sunt analizate, apoi introduse intr-un soft inteligent care ofera un raport complet. Rezultatele sunt comunicate pacientului, oferindu-i solutii pentru eventualele probleme de sanatate ce ar putea aparea in viitor sau despre cele deja existente.

Pret: 350 euro, www.infrafit.ro

Pinner Test

Este un test prin care afli daca ai intoleranta la anumite alimente, o analiza inovatoare, cu o metodologie avansata (Microarray Plus). Acest tip de intoleranta e mult mai frecventa decat se crede si este tradata de simptome precum: balonarea, imposibilitatea de slabi sau de a ne ingrasa, probleme dermatologice, migrene, probleme de tranzit intestinal.

Te-ai gandit ca toate acestea pot fi cauzate de intoleranta alimentara? Pinner Test-ul este un instrument de medicina preventiva (se pot preveni bolile cronice si se poate imbunatati simptomatologia acolo unde ea exista, dupa caz). Practic, in urma efectuarii lui, afli care sunt alimentele benefice corpului tau. Astfel, excluzi alimentele care iti cauzeaza probleme si le poti inlocui cu altele cu acelasi aport nutritional, dar care nu iti fac rau si sunt tolerate de organismul tau.

Cum functioneaza

Testul se face foarte simplu, prin recoltarea catorva picaturi de sange din deget. Proba recoltata este transmisa apoi la laboratoarele Microtrace din Italia, iar in 15 zile lucratoare din ziua recoltarii, primesti rezultatul pe e-mail si beneficiezi de consiliere din partea unui medic nutritionist din cadrul echipei Pinner Test.

Pret 399 euro (pachet family 360 euro sau 349 euro pentru posesorii cardului Sensiblu), www.pinnertest.ro

Articol publicat pe www.csid.ro.

Foto:theguardian.com