10 simptome care-ți spun că ai intoleranță la gluten

10 simptome care-ti spun ca ai intoleranta la gluten

Ai vreunul dintre aceste simptome? S-ar putea să ai intoleranță la gluten.

Tocmai am aflat, în urma unui test ImuPro de intoleranță alimentară că, pe lângă altele, am intoleranță la gluten de gradul 4. Voi reveni cu articole pe această temă. Dar, mai întâi de toate, află și tu dacă ai putea avea aceeași problemă ca mine.

Studii științifice au demonstrat că peste 55 de boli au legătură cu glutenul, proteina care se găsește în grâu, secară și orz. Se estimează că un procent de până la 99% dintre suferinzii de intoleranță la gluten sau boala celiacă nu sunt diagnosticați niciodată. Ce-i drept, nici eu nu mi-aș fi dat seama dacă nu aș fi făcut testul ImuPro la clinica Global Wellness System.
Există o altă estimare vehiculată în lumea medicală conform căreia aproximativ 15% din populație prezintă intoleranță la gluten ( sunt voci care ridică acest procent până la 85 %). Ia gandește-te, te-ai putea afla și tu printre ei?
Dacă te confrunți cu unul dintre următoarele simptome este posibil să ai intoleranță la gluten și, poate n-ar fi rău să faci un te de intoleranță. Știu, nu e ieftin, dar acest test îți spune exact ce nu poate digera organismul tău (voi reveni în curând cu un articol special despre importanța unui test de intoleranțe alimentare):
1. Probleme digestive precum gazele, balonarea, diareea sau chiar constipația. Constipația apare mai ales la copii, după ce au consumat gluten.
2. Keratosis Pilaris, ( sau „pielea de găină” pe spatele antebrațelor). Aceasta tinde să fie rezultatul unei deficiențe de acizi grași și vitamina A, ca urmare a unei absorbții deficitare a grăsimilor din cauza deteriorării mucoasei intestinelor cauzate de gluten.
3. Oboseală, gândire tulbure sau chiar stare de epuizare în urma unei mese ce conține gluten.
4. Boli autoimune precum tiroidita Hashimoto, artrita reumatoidă, colită ulcerativă, lupus, psoriasis, scleroderma sau scleroză multiplă.
5. Simptome neurologice precum amețeala sau pierderea echilibrului.
6. Dezechilibre hormonale precum sindromul premenstrual sau infertilitatea inexplicabilă.
7. Migrene.
8. Oboseală cronică sau fibromialgia, diagnostice care indică faptul că medicul nu poate identifica precis cauza oboselii sau a durerilor.
9. Inflamarea, umflarea sau durerile de încheieturi (degete, genunchi, șolduri).
10. Probleme de dispoziție precum anxietatea, depresia, schimbările comportamentale sau atenția deficitară.
Cum aflăm dacă avem intoleranță la gluten?
Cea mai buna modalitate de determinare a intoleranței la gluten consta în eliminarea glutenului timp de 2-3 săptămâni și, apoi, reintroducerea acestuia. De reținut că glutenul este o proteină care dispare foarte greu din corp, fiind necesare luni de zile sau poate chiar ani pentru ca sistemul nostru să o elimine, astfel că o perioadă mult mai mare de eliminare a glutenului din dieta poate face ca simptomele reintroducerii acestuia să fie mai accentuate.
Sau poți face un test specializat ce presupune să ți se recolteze sânge și, în urma unor teste imunologice, poți afla la ce aliment ai intoleranță și în ce grad. Există testul ImuPro, Pinner Test sau testul York.